Om oss

Trygg av natur kobler friluftsliv med ønsket om endring

«Målet for […] all politikk, bør være å utvikle en kultur som bruker naturen på en helsefremmende måte og har et samhandlingsmodus som gir den typen felleskap og frihet vi trenger, i en utforming som kan passe hver enkelts preferanser best mulig». Werner Christie i boka «Helsefremmende samhandling» (2017). 

NRK-Ekko er med Trygg av natur ut på tynn is

NRK-Ekko møtte Trygg av natur for en bålprat

Hvem er Trygg av natur til for?

— Vi er til for barn, unge og voksne som ønsker endring sammen med andre, gjennom mestring og innlevelse i natur. Derfor har vi 3 programområder: Trygg barndom, Trygg ungdom og Trygg voksen

Er det mulig å treffe alle?

— Ja, så lenge de vi arbeider med ønsker endring. Innlevelse i naturen og delekulturen gir opplevelser med varig verdi for alle.

Hva gjør Trygg av natur?

— Trygg av natur er alltid ute. Verdiene hensyn og fellesskap gjelder i alt vårt arbeid. Hensyn til en selv, gruppa og naturen. Fellesskap gjør sterk, så sterk at du kan være ærlig på hva som er viktig for deg.

Hva er det deltakerne sitter igjen med etter å ha vært på tur?

— Glede ved å være i natur, og glede ved å få til overraskende mye sammen med andre. De aller fleste vil også få et mer avklart forhold til hva som er viktig for dem, og en god del blir derfor tryggere på å ta beslutninger som balanserer forholdet mellom egne og omgivelsenes behov.  Vi tror også de fleste vi arbeider med over litt tid ser at kunsten ikke er å komme i mål, men å finne og følge begrunnelsen for at du vil dit.

Har dere et eksempel på aktivitet?

— Vi har til nå hatt med oss mer enn 100 elever på Naturskolen, vårt hovedprosjekt. Elevene er med Trygg av natur ut og opp i trærne én dag i uken i inntil 12 uker. Vi klatrer og sniker oss lydløst gjennom kratt og myr, vi fisker og lager mat på bål. Vi finner de gode leirplassene og hviler under åpen himmel, i gapahuk, i telt på bakken eller i trærne. Vi snakker sammen om gleder og utfordringer i hverdagen, samhandler og mestrer i naturen. Naturopplevelsene deler vi med og uten ord.

Hvorfor absolutt i naturen?

— Fordi vi erfarer at fellesskap og nærhet til naturen skaper bevissthet rundt egne gleder og betydningen av tilhørighet i flokken.

Naturen er kulturens hjem, og friluftsliv er en vei hjem (Nils Faarlund). Sånn tenker vi også. Om prestasjons- og målstyringskulturen har gjort deg utilpass, er det enkle friluftslivet et korrektiv i seg selv, men også en sti – som du vel og merke må finne og følge selv, til å bli Trygg av natur.

Faarlunds naturfilosofiske mentor, Arne Næss, sier i innledningen til filmen LOOP (2005) noe helt presist om muligheten som oppstår når du beveger deg inn i naturen:

Hva betyr “Nå skulle vi vært her”?

— Våren 2016 gikk vi i Trygg av natur Jostedalsbreen på langs. Det var en tur med alt du kan tenke deg av naturopplevelser – vekslende vær med tåke, regn og vind som endret seg til postkortmotiv i alle retninger, stillhet, ro og følelse av mestring ved å komme seg opp, over og ned fra breen.

Da vi nådde høyeste punkt på breen brøt tåka opp, og vi hadde med ett innsikt til hele Norge.  – Nå skulle vi vært på Lodalskåpa! utbrøt en av oss i ren glede. – Nå skulle vi vært her! ropte de to andre i kor.

Vi ble stående å grunne på hvorfor vi mennesker så ofte uttrykker umiddelbar glede ved å ønske oss noe mer eller noe annet. For oss i Trygg av natur har uttrykket “Nå skulle vi vært her” blitt et motto, eller en visjon om du vil. Det handler om å glede seg over det som er, her og nå. Kanskje inspirerer opplevelsen til andre ønsker og lyster, men situasjonen må først annerkjennes som verdifull i seg selv. Opplevelse uten innlevelse har begrenset verdi.

Nå skulle vi vært her!

Hvem er personene i Trygg av natur?

Initiativtakerne til Trygg av natur er tre dedikerte naturveiledere med tilsammen 100 års erfaring fra arbeid med mennesker – Jørgen Moland, Simen Skogli og Andreas Arnø.

Andreas Arnø

Andreas har en merittliste som skulle tilsi at han kommer vinnende ut av en kollisjon med Bergenstoget. Det spesielle er at toget i møte med Andreas ikke ville fått en skramme. Han er like snill som han er tøff. Andreas ble fallskjermjeger fordi han hadde lyst. Han har hovedfag i spesialpedagogikk på temaet mobbing av samme grunn. Han ble med som trener for alpinlandslaget verden rundt og til tre vinterolympiader bare fordi han hadde lyst. Da Andreas valgte å studere NLP brøt han noen barrierer for å kunne utrette mer for andre. I dag er han en anerkjent coach som hjelper alle typer mennesker. De unge ligger hjertet nærmest fordi de er som ham. Mer åpne, mindre ferdige og med fremtiden foran seg. Andreas er lett å ha med å gjøre fordi han gjør og sier det som faller ham naturlig. Hva da når han ikke har lyst, det skjer vel alle. Jo, da gjør han det han må uten å legge mer i det enn det som er nødvendig. Han tar seg ikke tid til å klage. Han drives av lyst og ikke av klagens drivkraft. Når dette er sagt, Andreas er først og fremst en genuin venn, en fantastisk familiefar og en bunnsolid turkamerat.

Simen Skogli

JA, det gjør vi! Foreslår du noe for Simen er dette alltid svaret. Helt ukritisk og genuin. Da blir det spennende. Simen er utdannet naturfagslærer og har fordypning i romfartsteknologi og miljøovervåkning. Kombinasjonen  av handlekraft og nysgjerrighet generer spennede (og til tider eksplosive) møter med naturen for dem som er rundt Simen. Sammen med barna sine bygde han Norges største pepperkakerakett (a la apolloraketten) i målestokk 1 : 85 og sendte den 49 meter til værs. Like høyt, og dobbelt så kort som han har hoppet på ski. Simen er nemlig også skihopper med personlig rekord på 98 meter. Også er han ishockeyspiller, friidrettsmann og håndverker. Håndverker? Ja, han fikser alt som skal fikses – det være seg å flislegge et  bad eller et kjøkken, legge rør, bygge en hytte, skru på motorer eller sy bunader til hele familien sin. Disse egenskapene må ha blomstret i spann med en ganske så fri oppvekst i natur. Når dette er sagt, Simen er først og fremst en genuin venn, en fantastisk familiefar og en bunnsolid turkamerat.

Jørgen Moland

Fjellvettreglene er det mange som kjenner til, enda flere burde kjent til Jørgen Moland. Han var med i ekspertgruppa som utviklet de nye fjellvettreglene. Ikke fordi han er opptatt av regler, men snarere er genuint opptatt av at folk skal bruke hue. Leser man fjellvettreglene finner du ut at ”bruk hue” prinsippet er rådende. Når Jørgen ikke jobber for å få voksne til å la barn klatre i trær, utdanner han bre- og skredinstruktører i hele Norge. Jørgen har svart belte i Judo, har en rekke verv innenfor norsk friluftsliv og setter med sin livslange frivillighetsenergi alltid andres ve og vel før seg selv.  “Den ærlige strateg” var tittelen på Jørgens hovedoppgave om forskningsformidling i 2001 (UiO). I 2013 mottok han utmerkelsen “Most Valuable Student” på masterstudiet i Leadership ved Boston University. Hans akademiske tilnærming til praksisfeltet og vice versa bidrar til at Trygg av natur klarer å være kritiske til det vi holder på med, og gjennom det stadig blir tryggere på at det vi gjør er bra for fellesskapet. Når dette er sagt, Jørgen er først og fremst en genuin venn, en fantastisk familiefar og en bunnsolid turkamerat.

Bodil Bay Schultz

Bodil brenner for å designe og skape, enten det gjelder å bygge og fikse ting, utforme konsepter, male, skrive, spikke, dyrke eller sy. Som scenograf og kostymedesigner har hun bidratt til å skape opplevelser fra teaterscener i Norge, Danmark og England, og hun hevder å drive med akkurat de samme spørsmålene ved et leirbål eller bredden av et skogtjern, som hun gjorde på en internasjonal scene. Bodil er alltid gira på ny kunnskap, spennende møter og gode historier, og har utvist samme lidenskap for å gå i fjellet eller trene kampsport, som for å arrangere fagkonferanser, holde orden på omfattende opera-storyboard eller på hele fjellsport-Norges Nasjonal standard. Stoltheten legges i å støtte og legge til rette, og hun tar gjerne jobben med å rydde og organisere for å gjøre felles mål og oppgaver mer oppnåelige. Sansen for gode systemer er nok ekstra nyttig for en som også kan være ganske distré og rotete, og som dessuten går rundt med følelsene sine litt utenpå. Når dette er sagt, Bodil er først og fremst en genuin venn, en fantastisk familiemor og en bunnsolid turkamerat.

Trygg av natur
Org.nr. 917 232 512
Generelle henvendelser: post@tryggavnatur.no

Andreas: 95966003, andreas@tryggavnatur.no
[Daglig leder]

Jørgen, 91785793, jorgen@tryggavnatur.no
[TAN-veilederutdanning]

Simen: 92034628, simen@tryggavnatur.no
[Skole]

Bodil: 95758905, bodil@tryggavnatur.no
[Kommunikasjon og avdeling Rogaland]

Styre:
Eric Askildsen (leder), Jørgen Moland, Andreas Arnø og Simen Skogli

Besøksadresse: Sentralen, Øvre Slottsgate 3, 0154 Oslo
Postadresse: Husarveien 20, 1396 Billingstad
Kontonummer: 15037603446
Trygg av natur-fondet: 15063321920

Referansegruppa TAN 2025
Eric Askildsen, Victoria Telle Hjellset, Vivi Sponland, Ragne Berre, Eivind Platou, Bjørnar Øye Viken, Geir Martin Sømme, Helge Skogseth Berg og Joakim Næss.

Trygg av natur i media:

Ut på tynn is. Ekko 1.02.2021
Ekko møtte Trygg av natur for en bålprat. Ekko 2.02.2021
Barnekreftforeningen OA, Friluftssykehuset og Trygg av natur i NRK Dagsrevyen 21 25.02.2021
Livsmestring i klasserommet. Kronikk i Utdanningsnytt av Anders Pedersen 2020
Kommunalministeren på besøk i teltet. NRK Kveldsnytt 20. nov 2019
Får Svindal-støtte:- Voksne skaper uselvstendige barn. Reportasje i VG 2018 (krever abonnement)
Ungdom verdsetter alternativ hverdag – med støtte fra Aksel Lund Svindal. Budstikka 2018 (krever abonnement)